Routenetwerken

Routenetwerken voor fietsers, wandelaars, ruiters, mountainbikers, kanoërs en andere actieve recreanten vormen de ideale basisinfrastructuur van een gebied. Ze leiden de recreant over de mooiste paden en (water)wegen en langs de interessantste bezienswaardigheden en horecagelegenheden en vermijden de kwetsbaarste natuurgebieden. Bovendien bieden ze volop keuzemogelijkheden, waardoor iedereen zelf zijn of haar optimale route kan samenstellen. 

Ik heb de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met de ontwikkeling en het beheer van verschillende routenetwerken. Van het eerste idee en het vinden van draagvlak, tot aan het vastschroeven van de bordjes en het organiseren van de feestelijke opening. Daardoor kent Terp 3 de voor- en nadelen van de verschillende systemen, de problemen die je tijdens het hele proces tegenkomt en de meest geschikte werkwijze bij de realisatie.


Ontwikkeling

Een routenetwerk ontwikkelen is niet zo moeilijk. Maar het realiseren van een goed, aantrekkelijk netwerk, dat een duidelijke meerwaarde heeft, dat vraagt om veel tijd, deskundigheid en samenwerking. Terp 3 heeft hier veel ervaring mee en kan fungeren als project-coördinator, maar ook als uitvoerder van een deel van de puzzel.

Beheer

De kwaliteit van een routenetwerk wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van het beheer. Veel hangt af van een goed en goed bekend meldsysteem en een snelle afhandeling. Daarnaast moet het netwerk elk jaar minstens één en liefst twee keer helemaal gecontroleerd worden. Terp 3 kan daarbij helpen.